Critics - Scandinavian languages

Om "The Ground"

 • "I dette musikalske rommet vil jeg være lenge - svært lenge." (Aftenposten  - terningkast 5 - les hele anmeldelsen)

 • ”Makeløs melodisk følsomhet. En ubetinget nytelse.” (Nordlys - terningkast 6)

 • "12 nydelig anslåtte pianomeditasjoner" (Dagbladet - terningkast 5)

 • "Norske pianisten Tord Gustavsen har beskrivits som en lyrisk poet vilket är sanningen nog så nära. .. Han uttrycker sig asketiskt rent med en påtaglig värme. Vackert är det utan att spänningsmomenten läggs i karantän. ..The Ground är en av den senaste tidens intressantaste skivor vars positiva intryck säkert kommer att generera fortsatt skall." (www.jazzlife.se)

 • "Eg set på første spor, «Tears Transforming», og eg kjenner det att, melodiliner og fraseringar i eit nydeleg triosamspel der skiljet mellom improvisert og arrangert musikk er oppheva, på ein måte som gjer at du ikkje tenkjer på det. ... Det er frigjerande å lytte til. .. eit nytt, strålande album." (Dagsavisen - les hele anmeldelsen)

 • "Høy himmel. I en verden hvor mye står på hodet, bærer Tord Gustavsens tonespråk et anstrøk av trøst og berikelse. ..  store instrumentalister. .. Du gripes rett som det er i å forundre deg over hvordan Gustavsen lar pianoet få synge." (Dagens Næringsliv - les hele anmeldelsen)

 • "Himmelsk hymnisk jazz. .. Dette er salmar utan ord, kontemplative musikkstykke som gjer godt langt inni sjela." (Vårt Land)

 • "Trioens gudbenådede 'Changing Places' var for undertegnede årets udiskutabelt beste jazzplate i 2003. Denne er minst like bra. Med den melodiske kløkten fortsatt intakt, spiller trioen sin akustiske jazz så stilsikkert overlegent og dynamisk kontrollert ... Jøje meg for noen avleveringer, for noen komposisjoner. For noen musikere. I verdensklasse!" (Tønsbergs Blad - terningkast 6)

 • "Høyeste karakter. Sjelden har jeg hørt så vakker jazz. Tord Gustavsen selv på piano, Harald Johnsen på bass og Jarle Vespestad på trommer nærmest lister seg på tå gjennom 12 vidunderlige spor, så elegant, så fullt av godhet og varme at man bare vil ha mer." (Fædrelandsvennen)

 • "Det neste store norske navnet i internasjonal jazzverden. .. denne gangen er han enda mer insisterende, enda mer melodiøs og enda mer lyrisk.  Gustavsen er fjærlett i pianoanslaget og skaper deilig store flater rundt tonene, mens bassist Harald Johnsen og trommis Jarle Vespestad broderer inn behagelige sømmer av forsiktige rytmer som driver uttrykket stille fremover. Musikk for ettertanke og en ren nytelse!" (VG - terningkast 5)

 • ".. helhet, nyanser, homogenitet og konsistens i form av dvelende musikk .. Dette er både luftig, reflekterende og melodisk vakkert." (Bergens Tidende - terningkast 5)

 • "[G]limrende pianojazz. Musikken har både lyrisk skjønnhet, dynamikk og kraft, og i uttrykket matches Gustavsens følsomme pianospill perfekt av trommer og bass. Vakre stemninger, kreativt solospill og et nyansert triouttrykk med indre nerve. Hva mer forlanger du?" (Avisa Nordland)

 • "Ingen av dem som falt for de sjeldent sterke melodiene forrige gang blir skuffet over den nye «The Ground». Sjeldent smakfullt pianospill fra Gustavsen, myk og delikat bass fra Harald Johnsen og lydhøre trommer fra Jarle Vespestad." (Adresseavisen - terningkast 5)

 • "[N]ydelige komposisjoner .. i svevende atmosfærer som har bred appell. Melodiene og platens raffinerte enkelhet gjør at musikken fester seg ved første gjennomlytting. .. Bandleder Tord Gustavsen navigerer deg gjennom et dynamisk og drømmende lydbilde. Dette er balsam for sjelen." (Rogalands Avis - terningkast 5)

 • "Den perfekte kombinasjon av harmoni og melodiøs intensitet. The Ground er ei plate som gir deg alt; fra sinnsro og tilfredshet til sjelelig uro og pirrende spenning. Det fine med denne plata er ikke bare at den er en utømmelig brønn av melodiøsitet, men at musikerne så til de grader makter å legge inn små stikk av brytninger. Lydbildet virker tilforlatelig åpent og enkelt, arrangementene likeså. Men det bor noe udefinerbart essensielt der inne et sted – noe som gjør at du opplever musikken med et snev av annerledeshet fra gang til gang. Enkelt ja – men, du verden så vanskelig å få til. Tord Gustavsen Trio er en nytelse så kraftig at den nær burde vært reseptlagt." (Oppland Arbeiderblad - terningkast 5) 

 • "Det mest behagelige er det totale fraværet av virtuost fiksfakseri. Likevel vil vi påstå at det er virtuost så det holder. Gode musikere trenger bare et strippet lydbilde – som her – for å fortelle det de har på hjertet. Men innenfor dette begrensede lydbildet klarer musikerne å søke seg mot yttergrensene." (Sarpsborg Arbeiderblad - terningkast 5)

 • "'Changing Places' var en strålende platedebut av Tord Gustavsen Trio. Oppfølgeren 'The Ground' er enda bedre. .. melodiske godbiter i delikate arrangementer .. Anbefales på det varmeste." (audiophile.no - * * * * * for både musikk og lyd)

 • "Vakkert, vakkert. Et knallbra album. .. svært enkel musikk med få toner, men så elegant arrangert at det er en fryd å høre. Musikken er langsom og dvelende og gir deg tid til å få med selv ørsmå detaljer. For meg gir musikken assosiasjoner til meksikansk folkemusikk, til gospel og religiøs musikk samtidig som det er jazzmusikk så det holder! .. dette er noe av det nydeligste som er gjort siden Bill Evans glansdager." (Østlendingen - terningkast 5)

 • "[Vi] kan puste med lettelse både over en ny utgivelse og at den absolutt svarte til forventningene. .. sette[r] lytteren i en transelignende situasjon" (Rana Blad - terningkast 5)

 • "..et følsomt spil, der er højst personlig, sjælfuldt og meget cool. Det er stadig en meget melodisk trio, men også mere frihedssøgende... begge aspekter er tydeligere på The Ground, der med sin delikate gennemsigtighet og sarte puls vil finde et stort publikum." (Jazz Special - I, Danmark)

 • "Findes der dét som er værre end døden? Ja: både den levende død, og spildt tid, er værre end døden. Denne plade er spildt tid, spildte kroner. Totalt fravær af mening. Numrene (for kompositioner er det ikke), der alle er fabrikeret af TG, er kandiserede parafraser over alverdens i forvejen sødladne ballade-standarder - og der er ikke et eneste sekund 'frisk blæst' på hele pladen." (Jazz Special - II, Danmark)

 • "Vi blir presentert for 12 nye melodier så sterke, melodiske, inderlige og personlige at de nesten holder på å ta pusten fra en. Improvisasjonene er en så integrert del av låta hele veien at det blir en helt spesiell totalitet av dette verket. Gustavsen, Johnsen og Vespestad er også en så homogen organisme at det aldri er noen tvil om hvilken retning musikken skal ta.
      Tord Gustavsen har sin bakgrunn fra kirka. Det kan vi høre i hans bortimot sakrale tilnærmingsmåte til det å skape musikk på. Vi kan også høre gospel, blues og toneganger fra New Orleans i det som har blitt en voldsom manifestasjon av hva og hvem Tord Gustavsen Trio er anno 2004/2005. I mine ører er det vanskelig å skape vakrere musikk enn dette." (puls.no - les hele anmeldelsen